The effect of socioeconomic factors, fear of crime and social mobilization on the evaluation of judiciary decisions - Ruiz Adame, Manuel; Martínez-Rodríguez, Susana; Posada Pérez, José Antonio (Revista Galega de Economía, 2023)
Crimes related to sexual abuse and rape attract large social mobilizations, as happened following the assault on an 18-year-old woman at the San Fermín festival in Pamplona, Spain, by a group of men known as “la manada” (“the wolf pack” in English). Understanding how the aftermath of protests and socioeconomic factors influence the perceptions of fear of crime, safety and justice, measured as judiciary decisions, are the aims of this paper. A randomized sample collected in two periods was obtained (N=605), the first one (n1=454) performed after the judicial sentence of the case, the second (n2=151) four months later, after the social alarm had decreased. The perception of safety increased after the peak moments of the demonstrations. The trust in justice was low and fell after protesters had risen to the streets although its perception was greater among higher income earners. Hence, the perception of safety rises during social mobilizations but only improves for a short period of time whereas the effects on that of justice last for longer.
O efecto dos factores socioeconómicos, o medo á delincuencia e a mobilización social na avaliación das decisións xudiciais
Os delitos relacionados con abusos sexuais ou violacións xeran grandes mobilizacións sociais. Ese foi o caso da banda denominada "a manda". Como inflúen as secuelas das mobilizacións sociais e os factores socioeconómicos na percepción de medo ao crime, seguridade e a percepción de xustiza, medida como decisións xudiciais, son os obxectivos deste estudo. Obtívose unha mostra aleatoria recollida en dúas fases (N=605). A primeira (N1=454) realizouse tras a sentenza xudicial do caso. Unha segunda onda (N2=151) aconteceu catro meses despois, diminuída a alarma social. A percepción de seguridade aumentou tras os momentos álxidos das mobilizacións sociais. A confianza na xustiza foi baixa e diminuíu tras as mobilizacións sociais. Os maiores niveis de ingresos mostran unha percepción de xustiza maior. A percepción de seguridade diminúe durante as mobilizacións sociais, aínda que mellora en pouco tempo. Os efectos sobre a percepción de xustiza duran máis tempo.
Keywords: sexual assault; sexual harassment; social mobilization; socio-economic; economic science; agresión sexual; acoso sexual; mobilización social; socioeconómica; ciencias económicas; Scopus